Nederland moet mogelijk opnieuw honderden miljoenen euro’s extra afdragen aan de Europese Unie.
Waar eind vorig jaar een naheffing van 642 miljoen euro werd overgemaakt naar Brussel, houdt het kabinet nu rekening met een aanslag van 200 miljoen euro. Die is het gevolg van nieuwe berekeningen over de omvang van de Nederlandse economie over de jaren 2011 en 2012.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht de nieuwe berekeningen woensdag naar buiten. Daaruit bleek dat door grotere financiële stromen van vooral multinationals van en naar het buitenland het bruto nationaal inkomen (bni) van Nederland in 2011 en 2012 hoger uitvalt dan geschat.
Dit inkomen bestaat uit het bruto binnenlands product (de som van alle goederen en diensten die in Nederland worden geproduceerd) en de inkomensstromen zoals rente, dividend en winst met het buitenland. Die stromen zijn voor Nederland groot, omdat veel internationale bedrijven hun winst via Nederlandse financiële holdings laten lopen. In 2011 was dit bni 1,8 procent groter dan gedacht, in 2012 bedroeg het verschil 1,5 procent.
Precieze bedrag in najaar bekend
Meteen na het CBS stuurden de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken) een brief naar de Tweede Kamer over de mogelijke naheffing. Hoe hoog die wordt is ook afhankelijk van de ontwikkelingen in andere EU-landen. Het precieze bedrag wordt in het najaar bekend.
In juni komen herberekeningen van de omvang van onze economie in de jaren 2013 en 2014. Ook die kunnen leiden tot een hogere afdracht aan de EU.
Vorig jaar oktober kreeg het kabinet van de Europese Commissie in Brussel een naheffing van 642 miljoen euro opgelegd. Dijsselbloem reageerde daar toen verbaasd op en de naheffing leidde tot veel commotie in de Tweede Kamer. Maar uiteindelijk bleek alles te kloppen en maakte Dijsselbloem het brutobedrag van de heffing (1,1 miljard euro) eind december over.
Kamerleden verbolgen
Nu reageren Kamerleden opnieuw zeer verbolgen. Sommigen vermoeden dat de naheffing komt doordat het CBS strenger rekent dan statistische bureaus in andere EU-landen.
SP en PVV vinden de nabetaling "te gek voor woorden''. De oppositie wil opheldering van Dijsselbloem. De VVD noemt de naheffing "heel zuur''. Een meerderheid wil dat de Europese begroting op een andere manier wordt opgesteld.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl